Byggande av en
STORFORMATSKAMERA


För att se en större bild och få mera information, klicka på respektive bild.

Detta projekt genomfördes 1992. Jag hade bott i USA under 1989 och 1990 och under den tiden sett så mycket naturfoto som enligt min erfarenhet knappast var möjlig med den typ av utrustning som jag hade sett tidigare. Jag hade från tid till annan funderat i banor av att ett större negativ skulle ge skarpare bilder och att det kanske skulle vara idé att gå över till mellanformat. Det jag lärt mig i USA var att många av de riktigt stora inom naturfotograferingen där använde storformatskameror (medan det i Sverige nästan uteslutande var mellanformat i form av Hasselblad som gällde) och just möjligheten att anpassa skärpeplanet efter de behov som motivet hade tilltalade mig så till den milda grad att jag bestämde mig för att ta steget upp till storformat. 

När jag startade hade jag aldrig själv använt en storformatskamera, jag hade faktiskt inte ens sett en i verkliga livet.

Första steget var att handla ett antal saker som jag knappast skulle kunna tillverka själv, och som i viss mån innehöll viktig kunskap för det fortsatta arbetet. Så jag beställde en mattskiva, två filmkasetter, ett objektiv med tillhörande platta (Linhof Technica-Wista typ) på postorder från Adorama (http://www.adorama.com/ idag skulle jag troligen ha vänt mig till B&H  http://www.bhphotovideo.com/ eller Badger Graphic http://www.badgergraphic.com/ men alla är bra). 
De bekanta som hjälpte mig att transportera de inköpta sakerna över Atlanten gav mig vad jag skulle vilja kalla en otrolig gåva till en blivande storformatsfotograf, en gammal Speed Graphic. Denna kamera tillsammans med en artikel från Aktuell Fotografi om byggande av en storformatskamera av typen optisk bänk och broschyrer om kameror från Tachihara och Zone VI (säljs numera av Calumet http://www.calumetphoto.com/)var de kunskapskällor som hade när mitt projekt började.

Den insatte kan känna igen drag från båda de kameror som inspirerat mig i min konstruktion. Jag har idag haft min kamera i sex år och har tagit flera hundra bilder med den. Så här långt har det varit ytterst få tillfällen då de egenskaper kameran har inte har räckt till för det jag velat göra vid mitt fotograferande. De begränsningar jag har upplevt är att jag ibland skulle vilja ha tilt möjligheten på objektivets axel kontrollerad med en ratt istället för att som nu bara fälla lagom mycket och så dra åt låsningen (eftersom detta lätt ändrar läge) och eftersom jag alltid gillat långa objektiv så skulle ett längre bälgutdrag än 500 mm vara önskvärt då jag hoppas på att kunna skaffa ett längre objektiv (och jag gillar inte den hantering som jag sett runt inställning av teleobjektiv).

Kameran är byggd av mahogny, mässing och aluminium. Speciellt bakstycket innehåller betydligt mera aluminium än vad ett första intryck kan ge sken av. Kugghjul ock kuggstänger kommer från Clas Ohlsson (http://www.clasohlson.se/). De säljer inte dessa längre utan alternativen är antingen de som levererade till Clas Ohlsson nämligen Kuggteknik, http://www.kuggteknik.se/ eller Mölndals Industriprodukter om man vill ha kugghjul i delrin. Rattarna är även de kugghjul som har rundats av så att de blivit mera ergonomiska samt gängade eller vad som behövts för att de skall kunna fylla sin funktion.

Om jag hade börjat från början idag skulle jag nog ha hoppat över mässingen och i stället valt aluminium i de flesta metall delar. Detta skulle ha gjort kameran betydligt lättare utan att stabiliteten hade äventyrats.

Under byggandet av kameran fick jag hjälp med rikt/plan hyvling av träbitarna till rätt dimensioner (Tack Bo), en metallfräs (Tack Stefan och Altoptronic) för att göra spår i mässings profiler, en urmakarsvarv (Tack Farse) för att göra en mängd smådelar och slutligen en överhandsfräs (som jag köpte) för att göra träprofiler.

 
 

En gång påbörjade jag en bok om hur man konstruerar en storformats klappkamera. Intentionen var mera att beskriva principer och viktiga saker att tänka på medan de faktiska detaljerna skulle lämnas till läsaren att utföra. Allt eftersom åren gått utan att jag har haft tid att skriva på boken, det var tre år sedan sist, så börjar jag inse att det nog aldrig kommer att bli någon bok.
Vad det däremot förhoppningsvis skall bli är en ny kamera. Jag har följt utvecklingen under senare år och det har kommit flera kompaktare och lättare kameror med mera förställningsmöjligheter än tidigare. Jag har redan gjort vissa skisser till vissa delar och viss tillverkning är redan påbörjad, men man kan inte påstå att det går fort så jag lovar inte när jag kan presentera något nytt här.
 
 

Nedan beskrivs de möjligheter som kameran har (uttrycken är till stor del engelska eftersom jag inte vet deras svenska motsvarigheter).

Bälgutdrag     max 
                     min 
Bälgutdrag  max vidvinkelbälg
                  min  vidvinkelbälg
ungefär 500 mm 
50 mm 
150 mm 
45 mm
Front Standard
on axis tilt 
base tilt (framåt/bakåt)
swing 
horizontal shift 
vertical shift

obegränsat (bara begränsat av bälgen)
25/90 grader
+/- 20 grader
30 mm
75 mm
Rear Standard
base tilt (framåt/bakåt)
swing

90/25 grader
+/- 15 grader 
Dimension LxBxD 217x235x100 mm
Vikt 2.65 kg
 

Hem