Byggande av ett STATIV

För att se en större bild och få mera information, klicka på respektive bild.

Jag hade ett Bogen 3221 (Manfrotto 055) som jag köpt när jag bodde i USA 1989. När jag började fotografera med storformatskamera så kändes detta stativ lite otillräckligt. Jag hade också köpt en kulled från Benbo som saknade separat panoreringsmöjlighet. Vad jag önskade var ett stativ som klarade av större tyngder utan att kännas instabilt och som hade en panoreringsfunktion. Dessa krav resulterade i ett stativ, som även om det var klart användbart hade vissa brister.
När jag senare köpte en ny kulled som hade inbyggd panorerings möjlighet ändrades stativet på ett sådant sätt att bristerna försvann. Det är det stativet som visas på bilderna här.

Det ursprungliga projektet gjordes tillsammans med min bror som är mekanik ingenjör och som till professionen är konstruktör av industrirobotar på¨ABB Robotics. Stativbenen på det nuvarande stativet är kvar från den ursprungliga konstruktionen, det är bara topplattan som har bytts ut.

De två övre bensektionerna är gjorda av askträ medan den nedersta är av aluminium. Konstruktionen är sådan att benen inte skall fara illa av att doppas i vatten.
Topplattan är av bokfanér i många lager som har limmats ihop med vattenfast lim till ett plywoodliknande material med maximal styrka för användningen. Metall bitarna består av rostfritt stål, mässing och aluminium beroende på önskade egenskaperna. Rattar och spakar har köpts på Clas Ohlsson (http://www.clasohlson.se/).

 
 

Jag har började en gång ritningar och detaljerad beskrivning av konstruktionen av stativet för att kunna hjälpa andra som är intresserade av att genomföra ett motsvarande projekt, men det lär aldrig bli avslutat.
 
 

Dimensioner (utan kulled)
Längd ihopfällt 0.7 m
Max Höjd  1.6 m
Min Höjd  0 m
Vikt 3.3 kg ( lägg till 0.95 kg för kulleden från Schoon,  inklusive snabbkopplingen från Manfrotto)


  Hem